Dlaczego papier jest biały?

Miasto:

Uczelnia:

Szczegółowa lokalizacja:

ul. Akademicka 16, Gliwice

sala: 

piętro: 

Rodzaj aktywności:

Godzina rozpoczęcia, czas trwania:

Odbiorcy:

Obszar:

Rejestracja:

Opis aktywności:

To że papier jest biały wydaje się czymś oczywistym i rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym dokładniej. Na czym w ogóle polega kolor biały i skąd się on bierze? Co nadaje kolor obiektom? Czy kolor obiektu jest niezmienny, a może zależy od tego, jak go obserwujemy?

Spojrzenie na codzienne obiekty z użyciem światła ultrafioletowego (w zasadzie niewidzialnego rodzaju światła) pozwala nam odkryć zupełnie nowy i nieznany świat kolorów, o którym nawet nie śniliśmy, że istnieje. Skąd się to bierze i dlaczego ten świat jest ukryty? I wreszcie, dlaczego właściwie papier jest biały? A może zostaliśmy nieco oszukani aby widzieć taki, a nie inny kolor papieru?

Podczas wykładu poznacie różnice pomiędzy pochłanianiem światła przez obiekty jak również zdolnością obiektów do wytwarzania światła i jak te właściwości wpływają na kolor rzeczy znajdywanych w domu. Przyjrzymy się jedzeniu: warzywa, oliwa, miód, tahini, jajka, przyprawy; a także roślinom, czy blatowi kuchennemu. Pozwólcie się zaskoczyć!

© 2024 Centrum Popularyzacji Nauki Politechniki Śląskiej

Korzystanie z niniejszej witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zmiany warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do plików cookies można dokonać, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zapoznaj się z zasadami wykorzystywania cookies w serwisach internetowych Politechniki Śląskiej: Politechnika Śląska | Ciasteczka (polsl.pl)

 
Skip to content